poniedziałek, 18 marca 2013

Boca Negra, czyli Czarne Usta - meksykański, emocjonujący deser miłosny dla wielbicieli mocnych wrażeń

    1/3 szklanki zimnego masła, pokrojonego na małe kawałeczki
    pół szklanki brązowego cukru trzcinowego
    3 suszone papryczki chipotle
    3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
    150 g ciemnej, deserowej czekolady
    2 duże jajka
    2 łyżeczki mąki
    szczypta soli

Do foremek:

    łyżka masła
    łyżka brązowego cukru trzcinowego

Krok pierwszy: pasta paprykowa

Papryczki włóż do rondelka o grubym dnie i podgrzewaj bez tłuszczu, obracając. Gdy zaczną pachnieć, są gotowe. Usuń pestki i ogonki, zalej papryczki gorącą wodą i przykryj. Po upływie pół godziny wyjmij, posiekaj a potem rozetrzyj ciężkim nożem.

Krok drugi: kremowa czekolada

Zagotuj sok pomarańczowy z cukrem. Gorącym syropem polej czekoladę, połamaną na kawałeczki i mieszaj, aż się rozpuści. Dodaj masło i mieszaj nadal, aż do zupełnego połączenia składników. Teraz wbij jedno jajko, utrzyj mikserem, gdy się połączy całkowicie z masą - wbij drugie i znów utrzyj.

Krok trzeci: pieczenie

Do masy czekoladowej dodaj pastę chili, dwie łyżeczki wody w której się moczyły, mąkę i sól. Posmaruj masłem i posyp cukrem kokilki lub foremki a następnie napełnij ciastem (do 2/3 wysokości). Wstaw je na
blachę napełnioną wodą i w tej kąpieli piecz bez przykrycia, aż na powierzchni zrobi się skorupka. Trwa to prawie godzinę. Wyjmij deser z piekarnika.

Wyjadajcie je łyżeczką prosto z foremek. Mają niezwykłą moc!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz